La baixada de Falles d’Alins


La màgia d’un poble!

Vídeo de la baixada de falles d’Alins, 23 de juny 2016

falles alins 2016baixada falles alins

La baixada de falles és una festa que se celebra a Alins (Pallars Sobirà) el 23 de juny, per la revetlla de Sant Joan, coincidint amb la Festa Major del poble.

Aquesta festa es va reprendre gairebé fa 30 anys, després d’una època en que es va deixar de practicar.

Actualment podem dir que es una de les festes més conegudes de la comarca, que cada any aplega centenars de persones que omplen el poble la nit de Sant Joan.

falles-d'alins-alins-fallaires-experts-01

falles-d'alins-alins-fallaires-experts-03falles-d'alins-alins-fallaires-experts-04

Des de que es va recuperar la Baixada de Falles l’any 1988, fa gairebé 30 anys, es va optar per fer-ho des del Turó de Sant Quirc d’Alins, lloc emblemàtic del poble, després d’haver sopat.

L’any 2013, coincidint amb els 25 anys de la recuperació de la Baixada de Falles, i després de sentir com padrins d’Alins ens havien explicat que antigament el trajecte serpentejava pel dificultós i llarg camí del Barranc del Botanal, a la solana d’Alins; vam reemprendre la tradició buscant un camí més accessible. Fent que uns 25 fallaires experts amb grans falles pugen cap al Botanal encara amb llum de dia i esperen que es faci fosc.

Així doncs mentre els fallaires experts es dirigeixen al Botanal, la resta de fallaires que volen baixar des de Sant Quirc comencen a adquirir les falles a la Plaça Major fins esgotar les existències.

Ja havent sopat, després d’un gran repic de campanes, enfilem tots junts el camí cap al Turó de Sant Quirc; amb la falla apagada, i l’ajuda de llanternes, pujant poc a poc durant uns 20 minuts tot començant a gaudir la màgia de la nit.

Una vegada els fallaires han arribat a Sant Quirc, podem gaudir dels focs artificials, que il·luminen el cel estrellat i ressonen entre les muntanyes de la Vall Ferrera.

falles-d'alins-alins-sant-quirc-fallaires-02

falles-d'alins-alins-sant-quirc-fallaires-01

Un cop finalitzat l’espectacle ja comencem a veure uns punts de llum que s’encenen al bell mig de la muntanya, són els Fallaires del Botanal que comencen el descens.

Els Fallaires de Sant Quirc encenem poc a poc les Falles a la foguera que prèviament s’ha fet i anem baixant tranquil·lament pel camí planer que ens tornarà al poble.

falles-d'alins-alins-falla-major-encesa

falles-d'alins-alins-plaça-major-falla-major

falles-d'alins-alins-plaça-major-02

falles-d'alins-alins-plaça-major-01

L’arribada a Alins es fa enmig d’aplaudiments, rialles i música, fins arribar a l’altre extrem del poble, on rebem als Fallaires experts que també arriben del Botanal, i tots junts ens dirigim a la Falla Major de la plaça que es encesa ràpidament i on els més de 250 fallaires dipositen la seva Falla a la gran foguera que en instants es converteix en un dels punts més emblemàtics de la Nit de Sant Joan.

falles-d'alins-alins-plaça-major-alins

Tot seguit comença el ball de Festa Major, mentre es reparteix coca de Sant Joan i moscatell per a tothom.