LES FALLES D’ALINS


LES FALLES

La baixada de falles és una festa que se celebra a Alins (Pallars Sobirà) el 23 de juny, per la revetlla de Sant Joan, coincidint amb la Festa Major del poble.

Aquesta festa es va reprendre gairebé fa 30 anys, després d’una època en que es va deixar de practicar.

Actualment podem dir que es una de les festes més conegudes de la comarca, que cada any aplega centenars de persones que omplen el poble la nit de Sant Joan.

Elaboració i preparació de Falles

Per tal de tenir les falles a punt el 23 de juny, la seva elaboració comença mesos abans; pugem al bosc a seleccionar i tallar els troncs de pi que seran les falles; els baixem a Alins per tal de donar-les hi forma i que s’assequin durant els mesos previs a la nit de Sant Joan.

La falla major es un tronc de pi sencer, d’uns 8 metres de llargada, que s’ascla a cop de masses i es claven tascons de fusta en aquestes esquerdes per tal que s’encengui més ràpidament, s’asseca durant mesos i es planta a la plaça uns dies abans de la Baixada de Falles. De falles en fem de 2 tipus, unes de més petites per tal que les pugui baixar tothom i les altres més grans pels fallaires experts; totes elaborades de la mateixa manera. Ara només toca esperar al dia 23 de juny de l’any vinent!

Tot això és possible gràcies als membres de l’Associació i demès veïns oberts a col·laborar en aquesta tasca. Donem les gràcies també a Isidro Micàs d’Alins, abans de la constitució de l’Associació, va ser la persona que es va encarregar de l’elaboració de les falles durant molts anys.

La màgia d’un poble!

Vídeo de la baixada de falles d’Alins, 23 de juny 2016

 

 

La Baixada de Falles d’Alins

La baixada de falles és una festa que se celebra a Alins (Pallars Sobirà) el 23 de juny, per la revetlla de Sant Joan, coincidint amb la Festa Major del poble. Aquesta festa es va reprendre gairebé fa 30 anys, després d’una època en que es va deixar de practicar. Actualment podem dir que es una de les festes més conegudes de la comarca, que cada any aplega centenars de persones que omplen el poble la nit de Sant Joan.

 

Des de que es va recuperar la Baixada de Falles l’any 1988, fa gairebé 30 anys, es va optar per fer-ho des del Turó de Sant Quirc d’Alins, lloc emblemàtic del poble, després d’haver sopat.

L’any 2013, coincidint amb els 25 anys de la recuperació de la Baixada de Falles, i després de sentir com padrins d’Alins ens havien explicat que antigament el trajecte serpentejava pel dificultós i llarg camí del Barranc del Botanal, a la solana d’Alins; vam reemprendre la tradició buscant un camí més accessible. Fent que uns 25 fallaires experts amb grans falles pugen cap al Botanal encara amb llum de dia i esperen que es faci fosc. Així doncs mentre els fallaires experts es dirigeixen al Botanal, la resta de fallaires que volen baixar des de Sant Quirc comencen a adquirir les falles a la Plaça Major fins esgotar les existències.

Ja havent sopat, després d’un gran repic de campanes, enfilem tots junts el camí cap al Turó de Sant Quirc; amb la falla apagada, i l’ajuda de llanternes, pujant poc a poc durant uns 20 minuts tot començant a gaudir la màgia de la nit. Una vegada els fallaires han arribat a Sant Quirc, podem gaudir dels focs artificials, que il·luminen el cel estrellat i ressonen entre les muntanyes de la Vall Ferrera.

falles-d'alins-alins-sant-quirc-fallaires-02

 

Un cop finalitzat l’espectacle ja comencem a veure uns punts de llum que s’encenen al bell mig de la muntanya, són els Fallaires del Botanal que comencen el descens. Els Fallaires de Sant Quirc encenem poc a poc les Falles a la foguera que prèviament s’ha fet i anem baixant tranquil·lament pel camí planer que ens tornarà al poble.

L’arribada a Alins es fa enmig d’aplaudiments, rialles i música, fins arribar a l’altre extrem del poble, on rebem als Fallaires experts que també arriben del Botanal, i tots junts ens dirigim a la Falla Major de la plaça que es encesa ràpidament i on els més de 250 fallaires dipositen la seva Falla a la gran foguera que en instants es converteix en un dels punts més emblemàtics de la Nit de Sant Joan.

falles-d'alins-alins-plaça-major-alins

Tot seguit comença el ball de Festa Major, mentre es reparteix coca de Sant Joan i moscatell per a tothom.

 

 

Les falles del Pirineu Català

La festa de les falles s’havia emmarcat antigament en els dos solsticis, el d’hivern i el d’estiu, actualment en la majoria de localitats se celebra durant el solstici d’estiu; i en moltes, coincidint amb la Festa Major del poble.

Aquesta es una festa o ritual atribuït a les fogueres i al fum que desprenen virtuts purificadores, vivificadores i fertilitzants, que s’escampen per les protegir llars i jardins.

Aquestes festes de foc esdevenen un moment de refundació cíclica dels lligams familiars, socials i comunitaris, que ajuden a reforçar el sentiment de pertinença, identitat i continuïtat. Moment anual de retrobaments i de renovació de lligams afectius, però també espacials, entre els que han romàs al país i els que han marxat a viure a fora, els quals tornen cada any per compartir la festa i la tradició.

Cada festa de falles té unes particularitats úniques a cada poble; tot i això s’estableixen unes coincidències, normalment hi ha d’haver un indret elevat, situat a mitja muntanya o en un turó (o faro) i la plaça major del poble (en la majoria dels casos); on se celebra la festa.

Generalment s’encén una foguera en el punt més elevat, en els darrers rajos de llum, mentre que als fons de les valls es van omplint de la foscor.

Quan la foguera ja ha pres prou, el sol ja s’ha post, i poc a poc es va fent fosc; els fallaires van encenent les falles i inicien el descens cap al poble amb la falla encesa, que generalment carreguen a l’espatlla.

Els fallaires baixen afilerats per la muntanya, mentre que els espectadors des del poble observen els punts de llum que van baixant de la muntanya lentament; estones més tard hi ha una rebuda festiva, solemne i musical. Un cop el foc s’ha passejat per la població, en alguns indrets corrent, tots els fallaires fan cap al punt on és plantada la falla major, normalment a la plaça major, on les falles acaben sent cremades junt a la falla major, convertit en una gran foguera.

Totes les cremades de falles, haros o taros acaben amb una revetlla, normalment amenitzada amb una orquestra.

Normalment la totalitat de les persones de les poblacions on té lloc aquesta celebració viuen la festa i hi participen. Una part significativa s’implica en la seva preparació i desenvolupament a través d’associacions i grup. La festa te un marcat caràcter intergeneracional i és oberta i inclusiva.

Sens dubte el rol més important de la festa és el dels fallaires, les persones que baixen les falles des del faro fins a la falla major. Tradicionalment els fallaires han estat homes joves, però des de fa almenys quinze anys la presència de noies està completament incorporada a la festa, amb absoluta normalitat. Generalment aquestes mateixes persones són les que prèviament trien el tronc que farà de falla major o haro, el transporten fins al poble i li donen l’aspecte tradicional que té a cada lloc. També habitualment són els propis fallaires el que es fabriquen les falles al poble i els que pugen les falles fins als respectius faros per donar inici a la festa. Tots els grups de fallaires tenen un cap de colla, un fallaire que coordina les accions de la colla, la seva importància varia segons el lloc.

Les comunitats fallaires del Pirineu català comparteixen aquesta mateixa festa amb altres comunitats distribuïdes pels Pirineus aragonès, francès i andorrà. Més enllà del territori administratiu o idiomàtic al qual pertanyin, totes les comunitats fallaires i tots els seus membres tenen un fort sentiment de pertinença a una gran família fallaire pirinenca. Si bé és cert que la coincidència de la festa en el calendari per a moltes de les comunitats fallaires, impedeix molt sovint participar en festes veïnes, atès que cap membre vol perdre’s la “seva” festa, existeix un fort vincle intercomunitats que ultrapassa aquesta dificultat.

Dins el Pirineu català se celebren Falles a: Les, Arties, Pont de Suert, el, Casós, Llesp, Barruera, Taüll, Boí, Erill la Vall, Durro, Vilaller, Senet de Barravés, Alins, Isil, Pobla de Segur, la, Bagà, Sant Julià de Cerdanyola, València d’Àneu.

Vídeo de la candidatura conjunta Andorra-França-Espanya presentat a la UNESCO

 

 

Com bé sabeu ja fa més de 30 anys que vam recuperar la Baixada de Falles que celebrem per Sant Joan, i que any rere any podem dir ben orgullosos que aplega centenars de persones al nostre poble el dia 23 de juny, gràcies als mes de 250 fallaires, veïns, veïnes i espectadors!

falles-alins-vallferrera-unesco-2015-namibia-patrimoni-immaterial-de-la-humanitat-festes-foc-solstici-estiu-pirineus

L’any 2013 es va iniciar un projecte multinacional (Andorra, Espanya i França) per tal de representar les “Festes del foc del solstici d’estiu als Pirineus” com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

 

L’any 2014 es va presentar la candidatura a la UNESCO, i aquest desembre 2015 es conclou amb la presentació i resolució final del projecte a Namibia (Àfrica), el dia 2 de desembre, gràcies als esforços de les desenes d’associacions de fallaires d’Andorra, Espanya i França, i també dels representants culturals dels governs locals i nacionals.

La setmana vinent, els dies 2, 3 i 4 de desembre estan previstos un seguit d’actes, amb motiu del veredicte del Comitè Intergovernamental de la UNESCO sobre la candidatura a tots els municipis fallaires; on ens plau convidar-vos.

  • Dimecres 2 de desembre, 19.00h: La candidatura possiblement serà inscrita en la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco, per això farem una festa a Alins en agraïment a tots els col·laboradors pel recolzament a la candidatura, i sobretot als veïns de la Vall per la seva participació en la Baixada de Falles d’Alins, moltes gràcies!
  • Dijous 3 de Desembre, 09.30h: 7ª Trobada de Fallaires dels Pirineus, al Comú d’Andorra la Vella.
  • Divendres 4 de Desembre, 17:00h: Inauguració de l’exposició de les Falles del Pirineu al Museu d’Història de Catalunya de Barcelona.

Us hi esperem!

 

 

 

 

FOTOS DE LA CELEBRACIÓ QUE VAM FER A ALINS:

 

Enllaç a la pàgina oficial de la UNESCO

Enllaç a la notícia UNESCO: Associació Cultural i de Fallaires d’Alins