Falles d’Alins

Les Falles d’Alins són una festa que es celebra a Alins (Pallars Sobirà) el 23 de juny, per la revetlla de Sant Joan, coincidint amb la Festa Major del poble. Podem dir que es una de les festes més conegudes de la comarca, que cada any aplega centenars de persones que omplen el poble la nit de Sant Joan.

Foto de Marifà Saboya

Fotografia de Marifà Saboya Hereu

Elaboració i preparació de Falles

Per tal de tenir les falles a punt el 23 de juny, la seva elaboració comença mesos abans; pugem al bosc a seleccionar i tallar els troncs de pi que seran les falles; els baixem a Alins per tal de donar-les hi forma i que s’assequin durant els mesos previs a la nit de Sant Joan.

Com es fan?

La falla major es un tronc de pi sencer, d’uns 8 metres de llargada, que s’ascla a cop de masses; en aquestes escletxes, s’hi claven tascons de fusta, les teies, per tal que s’encengui més ràpidament. Durant mesos s’asseca i es planta a la plaça uns dies abans de la festa.

Quants tipus de falles hi ha?

De falles en fem de 2 tipus: la tradicional, que és de mida més petita, la qual cosa permet que els més xics puguin dur-la. Aquestes falles són una obra d’art artesanal, ja que es tornegen una a una i cap d’elles és igual a ala resta (les primeres van ser elaborades per Isidro Micàs de Casa Barres d’Alins) .

I un segon tipus, que baixen els fallaires del Botanal, de mida més gran i que s’asclen d’un dels extrems per introduir-hi teies, per tal que cremin més, ja que el camí és més llarg i abrupte.

Foto de Toni Pérez

Fotografia de Toni perez

Gràcies a qui?

Tot això és possible gràcies als membres de l’Associació Cultural i de fallaires d’Alins, i també a la resta de persones voluntàries ( la majoria de la Vall Ferrera o bé amb un fort vincle amb la Vall)

Foto de Oriol Llauradó

Fotografia d’Oriol llaurado

Patrocinadors